10 razloga zašto djeca trebaju vježbati

objavljeno: 23. travnja 2020.

Autorica teksta: Sandra Šok

Prema nekim istraživanjima smatra se da djeca od 8-18 godina svakodnevno sjede ispred ekrana (tv, kompjutor, laptop, ipod, igrice,..) u prosjeku 7,5 sati s time da 4,5 sata odlazi na gledanje TV. To još ne uključuje vrijeme provođenja ispred kompjutora u školi u svrhe učenja ili rada na zadaći. S ovako povećanimn sedantarnim načinom života još je važnije razmišljati kako uklopiti barem 30-60 minuta svakodnevne fizičke aktivnosti u djetetov život.

Ovdje dajem 10 razloga zašto bi trebali uključiti djecu (u vrtićima, školama, kod kuće) u svakodnevne fizičke aktivnosti:

  1. Povećava izdržljivost rada i zdravlje srca. Što se tiče kardiovaskularnog dijela treninga pokušajte ga sprovesti kroz trčanja u mjestu, u prostoru, kroz razna skakutanja, puzanja, zabavne čučnjeve i iskorake, tvistove, …gdje kod i kad god uključite razne aerobne vježbice. Ako imate stepenice u kući iskoristite i njih. Možete se čak igrati i semafora, pa kad dođe zeleno svjetlo radite jumping jackove, na narančasto trčite u krug, a na crveno stanete u iskorak ili čučanj i držite (dok ne dođe zeleno). U meduvremenu dišite! Cardio vježbice potiču zdrav rad srca, koordinaciju i ritmičko brojanje.

  2. Potiču zdrav rad pluća i disanje.Pošto dah prati pokret, svaka fizička aktivnost razvija kod djeteta fokus, koordinaciju, ravnotežu i koncentraciju. Kad se spoje sve ove kvalitete dolazi do jače povezanosti osobe s onim što i kako radi.

  3. Poboljšava rad mišića. S rekvizitima (gume, razne loptice, stolac,..pa čak i rad s ručnikom ) ili bez njih poboljšavamo i rad djetetovih mišića. Postoji bezbroj igra na koji ćemo način to učiniti, a pogotovo kako ćemo poboljšati rad ekstremiteta, koordinaciju, rad trbušnih i leđnih mišića, stopala, a ovdje samo navodim neke poput ljuljanja u planku, hodanje poput životnja, pranje poda, igranje s užetom ili ručnikom igre tko je jači, itd.)

  4. Povećava elastičnost mišića. Ovdje preporučujem vježbe iz joge koje potiču djecu na koncentraciju, fokus, povećanu svijest o tijelu, psihološki rast i samopouzdanje te korištenje tijela na nov i zabavan način. Vježbe fleksibilnosti predstavljaju novi izazov djetetu, ali istovremeno rade na pokretu, snazi, rastezljivosti i balansu.

  5. Osigurava od ozljeda. Potiče rast kostiju i štiti protiv osteoporoze. Svaka tjelovježba je usmjerena na jačanje mišića, zglobova, jačanje srca, kapaciteta pluća, cirkulacije u tijelu i svakim novim danom vježbanja učvršćujemo kod djeteta trup, jačamo ruke, ramena, kukove, noge, trbušnu stijenku, bedra, kukove, leđa i smanjujemo mogućnost ozljeda i nastanka nekih degenerativnih bolesti.

  6. Smanjuje gojaznost. Gojaznost je jedna od ozbiljnih medicinskih stanja koja pogađa djecu i adolescente. Gojaznost kod djece može narušiti ionako već slabo samopouzdanje i odvesti ih u depresiju. Stoga, bilo koja svakodnevna 30/minuta fizička aktivnost, ples, sport, joga može itekako pomoći u smanjenju i ovog problema koji se sve češće javlja kod mladih.

  1. Utječe na rad mozga.Fizička aktivnost potiče raast i rad novih moždanih stanica i kod djeteta otvara mogućnost za bolje razmišljanje i razumijevanje. Vježbanjem jačamo intelektualne kapacitete kod djece, stvaramo otpornost na bolesti, povećavamo prokrvljenost mozga, dovod kisika i glukoze, što nas opet vraća na bolju fokusiranost na zadatak. Aktivna djeca su sretnija, bolje spavaju, kreativnija, sa više samopouzdanja i uspješnija u školi.

  2. Povećava sposobnost upravljanja i kontrole nad djetetovim ponašanjem. Samoregulacijauključuje sposobnost inhibicije prvog odgovora, odupiranje od nevažnih stimulansa te ustrajanje u zadacima i kad ne uživamo u njima. Djeca trebaju imati sposobnost održati razinu uzbuđenja u optimalnoj razini. Prilagodba okolini, stalno mijenjanje potreba i zahtjeva od živčanog sustava zahtijeva kompleksno procesuiranje u mozgu.

  3. Svakodnevno vježbanje je povezano s kognitivnim sposobnostima,uključujući pažnju, pamćenje i komunikacijske vještine. Razdoblje do sedme godine života vrijeme je najintenzivnijeg razvoja mozga. Ako u tom razdoblju dijete ima široku stimulaciju razviti će više funkcija i sposobnosti. Upravo zato je važno raznim razvojnim igrama potaknuti razvoj motoričkih i kognitivnih spsobnosti, utjecati na razvoj refleksa i sinapsi, djelovati na razvoj vidnog, slušnog i govornog sustava, potaknuti buđenje svijesti o tijelu. Djetetov mozak stalno prima informacije o položajima i kretnjama, pa tako i nesvjesno dijete vježba cijeli dan. Ako se vježbanje promatra kao sredstvo da se kod djeteta unaprijede njegove kognitivne sposobnosti a udalji od ozljeda i zdravstvenih problema, onda je uz obvezatno stručno vodstvo preporučljivo početi vježbati već u predškolskoj dobi.

  4. Potiče na samopoštovanje i ponašanje.Samopoštovanje je odraz slike od sebi. Svako dijete je jedinstveno i ima svoje potencijale koje ce moći razviti jedino tada kad će se osjecati prihvaćeno i voljeno. Kakvu sliku stvori dijete o sebi, tako stvara i okvir za način doživljavanja svijeta oko sebe. Samopoštovanje se razvija cijelog života, no ulaskom u djetinjstvo mijenjaju se osjećaji djece prema njima samima i prvi put se stvaraju složene procjene o tomu koliko vrijeme u odnosu na tko su i što su. No, ono dolazi i iz reakcija drugih ljudi, osobito osoba koje volimo i koje su nam važne. Jednom kad se formira, samopoštovanje se teško mijenja. Negativan stav prema sebi, strash od odbacivanja i vjerovanje da je teško promijeniti takav poredak stvari otvara put ka depresivnosti i lošem ponašanju. Veliku važnost ovdje imaju roditelji, prijatelji i osobe koje su djetetu važne i koje cijeni. Poticanje na pozitivnije gledanje na stvari se ponekad može ostvariti kroz uključivanje djeteta u neku aktivnost za koju ima talenat ili sposobnost, kroz neprestano poticanje i pohvaljivanje i za one najmanje uspjehe te ohrabrivanje truda, čak i ako nije uspjelo.

Svakom su djetetu potrebni konzistentnost u radu, pravila i kontrola, no još su mu potrebniji prostor u kojem bi moglo naučiti upravljati svojim životom. S malo odgovornosti, neovisnosti, slobode, kreativnosti, kretanja svako ce se dijete osjećati zadovoljno u svojoj koži.

Kontaktirajte nas

Trenutno nismo on-line. Pošaljite nam poruku i javiti ćemo Vam se e-mailom u najbržem mogućem roku. Hvala

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search