Razumijevanje koristi vježbanja potiče redovito vježbanje

objavljeno: 05. siječnja 2019.

Oni koji razumiju blagodati i koristi redovitog vježbanja provode više vremena vježbajući!

Istraživanje provedeno u Australiji koje je uključilo 615 osoba je pokazalo da poznavanje važnosti redovitog vježbanja i zdravstvenih rizika kao posljedice nedostatka kretanja i fizičke aktivnosti je značajno za vrijeme koje se provodi u fizičkoj aktivnosti. U istraživanju je provedena anketa o poznavanju koristi tjelovježbe za zdravlje i dobar život, te o nepovoljnom utjecaju nedostatka kretanja na zdravlje i rizik pojave nekih bolesti. Poznavanje ovih činjenica je uspoređeno s količinom vremena provedenom u bavljenju sportom, rekreacijom i kretanju.

Uključene su mnoge aktivnosti, primjerice hodanje, aktivnosti umjerenog (plivanje) i jakog intenziteta (vožnja bicikla) i praćeno je vrijeme koje ispitanici provode u ovim aktivnostima.

Važno je ponoviti da tjelovježba i fizička aktivnost smanjuju rizik smrtnosti (od svih uzroka) za 30%, smanjuju rizik glavnih kroničnih bolesti (primjerice srčanožilnih) za 35%, smanjuju rizik nastanka šećerne bolesti tipa 2 za 42% i smanjuju rizik karcinoma debelog crijeva za 30%.

Redovito vježbanje produljuje životni vijek i doprinosi općem fizičkom zdravlju i kvaliteti života. Ispitanici u ovoj studiji nisu svi bili podrobno upoznati ili svjesni svih koristi tjelovježbe, ali oni koji su imali više znanja o važnosti redovitog vježbanja su doista i provodili više vremena u rekraciji. Ovo istraživanje je ujedno i ukazalo da opća populacija nije dostatno upoznata s činjenicama zdravstvene koristi redovite tjelovježbe i da je potrebno uvesti promotivne aktivnosti upoznavanja šire populacije na zdravstvenu važnost kretanja.

Smjernice za odrasle osobe u Australiji preporučuju tjedno najmanje 150 minuta tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta ili 75 minuta jakog intenziteta.

Svima koji su uključeni u promidžbu važnosti zdravog života se upućuje apel da šire znanja o zdravstvenoj koristi rekreacije i sporta. Vrlo je važno uključiti u edukaciju mlade ljude, kojima zbog mladosti i nedostatka iskustva, ishod srčano-žilne bolesti u budućnosti nije realan. Potrebno je pokrenuti sva sredstva promocije da tjelovježba, sport i rekreacija postanu zdrava navika unatoč opterećnom životu i obavezama, jer tada se nađe vrijeme za sebe i svoje zdravlje.

Prevedeno prema navodu:

People Who Understand the Benefits of Exercise May Spend More Time Being

Active Medscape

Dec

24, 2018.

pripremila: prof.dr.sc. Vesna Kušec, dr.med.

Pratite nas na Facebooku:

Kontaktirajte nas

Trenutno nismo on-line. Pošaljite nam poruku i javiti ćemo Vam se e-mailom u najbržem mogućem roku. Hvala

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search