Smjernice za povratak treninzima uzrokovane pandemijom Covid-19

objavljeno: 16. kolovoza 2021.

Autor teksta: prof.dr.sc. Vesna Kušec, dr.med.

AutoriLöllgen H, Bachl N, Papadopoulou T. i sur. (višeu Recommendations for return to sport during the SARS-CoV-2 pandemic. BMJ Open Sport & Exercise Medicine2020;6:e000858. doi:10.1136/bmjsem-2020-000858) navode preporuke koje su rezultat kritičkog pregleda postojeće relevantne literature stručnjakatenisu nužno identične nacionalnim preporukama u sličnim situacijama.

Iz teksta posebno ističemo: Pandemija COVID-19 i međunarodne restriktivne mjere u cilju suzbijanja širenja virusa dovele su do poremećaja organiziranog sporta na svim razinama. Tijekom razdoblja zatvaranja, vježbe na otvorenom bile su zabranjene ili djelomično ograničene u nekim slučajevima bez pristupa sportskim objektima, uključujući teretane ili sportske centre. S poboljšanjem broja oboljelih i umrlih, stroge mjere „lock-down“-a su ublažene, te se moglo započeti s treninzima. U nekim sportovima je fizička udaljenost između sportaša moguća, primjerice tenis, plivanje, atletika, golf, ali to nije uvijek moguće u drugima, primjerice nogomet, košarka, biciklizam i boks i dr.

Preporuke u nastavku se odnose na različite vrste učestalosti i intenziteta treninga za sve rekreativce, sportaše i/ili osobe koje se tek započinju s nekim oblikom tjelovježbe.

Preporuke za pojedine grupe:

  1. Osobe bez simptoma i znakova koji nikada nisu bili pozitivni na teški akutni respiratorni sindrom koronavirus 2 (SARS-CoV-2).

Rizik za siguran nastavak bavljenja sportom potrebno je procijeniti putem upitnika o zdravstvenom stanju i prethodnim bolestima, podacima o bliskom kontaktu s osobama pozitivnim na SARS-CoV-2 test ili kontakt s osobama s visokim rizikom od zaraze bez pozitivnog testa ili na tzv. žarišnim mjestima. Pojedinac mora potvrditi da nema simptoma i to mora biti dokumentirano.

  1. Osobe s pozitivnim testom na SARS-CoV-2 bez ikakvih simptoma COVID-19, izolirani kod kuće (u karanteni) pod pomnim liječničkim nadzorom.

Nastavak tjelovježbe nakon 14 dana karantene. Prije nastavka treninga liječnički pregledi bi trebali uključivati ​​povijest bolesti, pregled, EKG, procjenu funkcije pluća i ev. druge preglede kardiorespiratornog sustava.

  1. Osobe koje su preboljele COVID-19 s blagim simptomima, trebaju samo ambulantno liječenje i karantenu 14 dana.

Nastavak treninga nakon karantene od 2 tjedna i stroga socijalna distanca još 2 tjedna. Liječnički pregled liječnika specijaliste medicine sporta s anamnezom, fizikalnim pregledom, odgovarajućim laboratorijskim pretragama i onima koje upućuju na funkciju kardiorespiratornog sustava. Povratak na trening moguć je 3–4 tjedna nakon početka simptoma pod liječničkim nadzorom tijekom sljedećih 6 mjeseci ako su prisutni simptomi, ali bez ograničavanja fizičke aktivnosti.

  1. Osobe s umjerenim simptomima, na bolničkom liječenju zbog povećanog rizika proizašlog iz već postojećih stanja (npr. astma, dijabetes).

Isti postupak kao i za skupinu 3, ali uključuje obveznu ergometriju s analizom plinova krvi te opsežne pretrage kardiorespiratornog sustava od strane kardiologa i pulmologa. Povratak sportu varirat će od 2 do 6 mjeseci, ovisno o težini respiratorne (plućne) i/ili srčane (miokarditis) bolesti.

  1. Osobe s teškom kliničkom slikom koje su stacionarno liječene, uključujući intenzivnu njegu bez umjetnog disanja, također i bolesnici liječeni na intenzivnoj njezi i na umjetnom disanju.

Nakon otpuštanja s bolničkog liječenja preporučuje se rehabilitacija. Potreban je potpuni plućni i kardiološki pregled s pratećim laboratorijskim pretragama i drugim slikovnim pretragama, te po potrebi neurološkim pregledom. Povratak na treninge će biti nakon nekoliko mjeseci ili 10-14 dana nakonpotpunog oporavka, ovisno o težini bolesti i potpunosti oporavka. Testiranje na covid-19 može se provesti sukladno nacionalnim propisima radi sigurnosti treninga.

VAŽNO:Nastavak vježbanja temelji se na odluci stručnjaka liječnika specijaliste.

Preporuka za povratak na trening temelji se na rezultatima pregleda i individualnoj procjeni u dogovoru s liječnikom sportske medicine ili druge odgovarajuće specijalizacije, te u konzultaciji s trenerima i odgovarajućim stručnjacima.

Nakon duljeg prekida vježbanja, uzrokovanog ozbiljnijim zdravstvenim problemima, povećanjetreninga trebalo bi biti postupno, individualizirano i kontroliranos ciljem osjećaja zadovoljstva i svih ostalih pozitivnih učinaka vježbanja na zdravlje, bez znakova i simptoma zdravstvenog problema.

Kontaktirajte nas

Trenutno nismo on-line. Pošaljite nam poruku i javiti ćemo Vam se e-mailom u najbržem mogućem roku. Hvala

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search