Stojeći položaj

objavljeno: 09. prosinca 2021.

Stojeći stav je uspravno držanje tijela i predstavlja osnovu za mnogobrojne aktivnosti čovjeka i život. To je aktivan ali prilično nestabilan položaj tijela i njegova stabilnost ovisi o mnogim čimbenicima. Oslonac je na tabanskim površinama oba stopala. U stojećem stavu tjelesna visina je najveća, a težište je u maloj zdjelici. Djeca imaju različitu točku težišta u odnosu na odraslog čovjeka jer to ovisi i o tjelesnoj masi. Mišićna aktivnost je suprotnog smjera od sile gravitacije, a po efikasnosti joj je jednaka.

O čemu ovisi stabilnost i uspravnost stojećeg stava, položaja tijela?

Ovisi o površini oslonca (položaju i razmaku) stopala, o visini težišta iznad površine oslonca (viši ljudi su nestabilniji), o gravitacijskom pravcu u odnosu na centar površine oslonca, sili odnosno trenju između stopala i tla, površine oslanjanja.

Održavanje i stabilnost stojećeg stava povezano je s održavanjem ravnoteže. Ako se pri izvođenju pokreta ili pod utjecajem neke vanjske sile naruši ravnoteža (približimo se rubu površine oslonca) uključuju se različite mišićne skupine koje svojim koordiniranim djelovanjem zadržavaju željeni položaj tijela i na taj način umanjuju mogućnost pada tijela na tlo.

Koji mišići sudjeluju u održavanju stojećeg stava?

Jedan od važnih mišića je m. triceps surae. U stojećem stavu on je uvijek aktivan (u kontrakciji) jer je težište tijela (gravitacijski pravac) uvijek ispred skočnog zgloba. Kontrakcijom mišića plantarnog fleksora omogućava se uspravan položaj tijela i tijelo se održava u ravnoteži. Drugi važni mišić je m.guadriceps femoris, ekstenzor koljena koji stabilizira koljenski zglob kako ne bi došlo do fleksije koljena i poremećaja ravnoteže. Pripoji m.quadriceps femoris-a su na zdjelici. Tu su važni ekstenzori kuka i trupa koji održavaju uspravno tijelo, a kako bi se održao položaj glave aktivni su mišići ekstenzori vrata i glave.

Kontaktirajte nas

Trenutno nismo on-line. Pošaljite nam poruku i javiti ćemo Vam se e-mailom u najbržem mogućem roku. Hvala

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search