Bolnost mišića nakon vježbanja

objavljeno: 10. kolovoza 2018.

Ljeto je, pauza od uobičajenog vježbanja za većinu rekreativaca i (vjerojatno) voditelja fitnessa. Povremeno se prisjetimo redovitog vježbanja kroz ostale mjesece u godini, zaželimo umora i odličnog rasploženja nakon dobro odrađenog treninga. Uskoro!

Nova sezona vježbanja neminovno uključuje i bolnost mišića nakon prvih treninga i privikavanja na redovito vježbanje.

Ovo je ujedno prilika za bolje poznavanje prirodnih posljedica nekih pokreta pri vježbanju, a koji uzrokuju odgođenu mišićnu bolnost (engl.delayed onset muscle soreness). Ekscentrični pokreti, tj. produljenje mišića pod opterećenjem, obilježava osjetljivost i/ili bolnost mišića koja se javlja 12-48 sati nakon vježbanja. Bolnost spontano prestaje 5-7 dana kasnije.

Primjer ekscentričnog pokreta je kontrolirano ispružanje ruke u laktu s utegom ili spuštanje predmeta na podlogu u svakodnevnom životu. Odgođena bolnost nakon ekscentričnih pokreta je posljedica vježbanja pokreta na koje tijelo nije naviknulo i kretnje koje ne vrši uobičajeno, tj. vježbanje novih pokreta i vježbi. Pojačano korištenje mišića u pokretima koji nisu uobičajeni odn. “poznati” ili s većim opterećenjem ili duljim trajanjem od uobičajenog dovode do odgođene bolnosti mišića. Bolnost je izravno povezana s duljinom treninga ili intenzitetom vježbanja, a to znači da dulje trajanje tih vježbi ili veći broj ponavljanja ili veće opterećenje će imati za posljedicu veću bolnost mišića, nego kad vježbe imaju slabiji intenzitet ili traju kraće.

Zanimljivo je da kod ekscentričnih pokreta potrošnja kisika u mišićnom tkivu i stvaranje mlječne kiseline manja nego kod koncentričnih pokreta, te se nakupljanje mlječne kiseline ne smatra glavnim uzrokom mišićne osjetljivost. Pretpostavlja se da nekoliko čimbenika uzrokuje bolnost i podraživanje živčanih vlakana za difuznu i tupu bol. To je oštećenje mišićnih vlakana, nakupljanje mliječne kiseline i metabolita, povećano stvaranje topline u mišićima i drugo. Mišićna učinkovitost u vremenskom razdoblju neposredno nakon ekscentričnih vježbi može biti smanjena zbog voljnog i svjesnog ograničavanja pokreta uslijed bolnosti.

Od učinkovitih mjera za ublažavanje mišićne osjetljivosti, preporuča se u nastavku vježbati upravo te mišićne skupine za smanjenje osjetljivosti i bolnosti, te prilagođavanje novim vježbama. Postoje i druge mogućnosti, kao što je uzimanje lijekova protiv bolova, hlađenje tog dijela tijela ili pak topli oblozi, ali je vjerojatno najučinkovitije upravo vježbanje i privikavanje tijela na te pokrete.

To znači da redovito vježbanje će neminovno za sve rekreativce (i voditelje fitnessa) u okviru nekih treninga uključiti i ekscentrične pokrete s posljedičnom osjetljivošću mišića. Ključno je privikavati tijelo sustavnim vježbanjem i povećanjem opterećenja i trajanja vježbi na napore.

Bolnost mišića je najbolje ublažiti (=”liječiti”) vježbanjem sljedeći dan!

Ne odustajati od redovite rekreacije samo zbog prolazne boli u mišićima!

pripremila: prof.dr.sc. Vesna Kušec, dr.med.

Preuzeto i prilagođeno prema:

https://emedicine.medscape.com/article/313267-overview

Postexercise Muscle Soreness. Divakara Kedlaya, MBBS; Chief Editor: Consuelo T Lorenzo, MD 

Pratite nas na Facebooku:

Kontaktirajte nas

Trenutno nismo on-line. Pošaljite nam poruku i javiti ćemo Vam se e-mailom u najbržem mogućem roku. Hvala

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search