Intervalni trening je učinkovit kod mršavljenja

objavljeno: 20. rujna 2019.

Autor teksta: prof.dr.sc. Vesna Kušec, dr.med.

Željeno smanjenje tjelesne težine se može ostvariti smanjenim unosom hrane i/ili povećanom potrošnjom energije odnodno povećanjem tjelesne aktivnosti. Lakše reći nego učiniti!

Neželjene posljedice mršavljenja i gubitka tjelesne težine su i smanjena mišićna masa. Ovo je osobito nepoželjno u muškaraca i osoba koje se bave športom i rekreacijom. Pravi cilj ostvarivanja željene tjelesne težine i izgleda ne smije biti na uštrb mišića, već smanjenje količine masnog tkiva u tijelu.

Ostvarivanje cilja smanjenja tjelesne težine postizanjem povećane potrošnje energije zahtijeva ključne promjene načina života, a koje će doprinijeti općenito zdravijem i boljem životu. Najbolja opcija je uključivanje u fitnes centar ili rekreacijski centar i redovito vježbanje pod nadzorom instruktora u okviru organiziranih i strukturiranih programa rekreacije. Mnogi centri za rekreaciju imaju u okviru svojih standardnih programa i intervalni trening. Intervalni trening se sastoji od naizmjeničnih kratkih vremenskih razdoblja intenzivne tjelovježbe znatnog opterećenja i razdoblja odmora. Intenzitet intervalnog treninga je vrlo visok i zahtijeva čak 80% maksimalnog opterećenja i napora. Nakon kratke i intenzivne tjelovježbe je odmor. Razdoblja intervala tjelovježbe i odmora su kratki, mjere se u minutama. Svaki oblik tjelovježbe i treninga je učinkovit za energetsku potrošnju i smanjenje masnog tkiva. Ključna prednost intervalnog treninga za smanjenje masnog tkiva se sastoji u povećanom gubitku energije upravo u razdoblju odmora, te predstavlja malu, ali važnu razliku u odnosu na ostale treninge visokog intenziteta. Intervalni trening može biti tjelovježba visokog intenziteta (engl. high intensity intervall training) ili intervalni sprint (engl. sprint intervall training). Dodatna prednost intervalnog treninga je relativno kratko vrijeme koje uključuje fizičku aktivnost, ili ukupno vrijeme koje je potrebno za trening. To može biti dodatna motivacija za osobe koje nisu još rekreativci.

Intervalni trening se može podesiti i primijeniti nezavisno od životne dobi ili drugih ograničenja, odnosno sukladno maksimalnom opterećenju svake osobe. Primjerice u starijih, umjesto sprinta ili brzog trčanja, podjednako je učinkovito hodanje ili brzo hodanje. Kod poteškoća s koljenima, alternativni trening uključuje vožnju biciklom (tzv. fiksni bicikl) ili plivanje. Opterećenje je moguće prilagoditi sukladno zdravstvenim i tjelesnim poteškoćama, a u tome može pomoći voditelj i instruktor u rekreacijskom centru.

Prevedeno i prilagođeno prema:

Medical News & Perspectives | QUICK UPTAKES

For Fat Burning, Interval Training Beats Continuous Exercise

Jennifer Abbasi

JAMA, May 19, 2019

Kontaktirajte nas

Trenutno nismo on-line. Pošaljite nam poruku i javiti ćemo Vam se e-mailom u najbržem mogućem roku. Hvala

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search